Τρίτη 14 Απριλίου 2020

«Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο» – Henry Ford




«Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο». Ένα απόφθεγμα του Henry Ford. Εύστοχο, εύλογο, λιτό και συνάμα πλήρους νοήματος. Ποιο το νόημα όμως αυτού; Όταν παλαιότερα άκουσα το συγκεκριμένο απόφθεγμα, μου δημιούργησε ερωτήματα τα οποία με ταλάνισαν, έως ότου πήρα την απόφαση να ερευνήσω πιο διεξοδικά το θέμα, πέρα από την επιφανειακή σημασία του, ότι δηλαδή λες στον εαυτό σου, αυτό τείνεις να πιστεύεις.
Επειδή μου αρέσει να συνδέω πληροφορίες με γεγονότα και προσωπικές εμπειρίες, παρατήρησα το εξής. Όσες φορές τύχαινε να θέλω διακαώς να καταφέρω κάτι, αρχικά λάμβανα σαν δεδομένο ότι θα το καταφέρω, ας μην ήξερα τον τρόπο, θα τον έβρισκα. Η δεδομένη αυτή πεποίθηση μου δημιουργούσε ένα αίσθημα σιγουριάς, με αποτέλεσμα κάθε φορά που πρόβαλα την διαδικασία και το αποτέλεσμα στην φαντασία μου, η σιγουριά μεγάλωνε και ένιωθα την ικανοποίηση σαν να είχα ήδη καταφέρει το επιθυμητό. Μέρα με την μέρα, καθώς εννοείται λάμβανα δράση για την εκπλήρωση του στόχου μου, η αρχική επιθυμία που αρχικά φαινόταν απίθανη, έφτανε όχι μόνο να φαίνεται πιθανή αλλά δεδομένη. Τελικά την “μέρα της κρίσης”, η κρίση ήταν με το μέρος μου και η συλλογή επιτυχιών μου μεγαλύτερη κατά μία ακόμα.
Για να είμαι όμως ειλικρινής, πολλές φορές μου έχει τύχει να θέλω κάτι πολύ και να μην το καταφέρνω. Τότε προβληματιζόμουν σκεπτόμενος “καλά εδώ κατάφερα να κάνω κάτι πιο απίθανο από αυτό και εδώ κολλάω;”. Ανέτρεχα λοιπόν στις επιτυχείς καταστάσεις και αναζητούσα το “μυστικό”. Αυτό που παρατηρούσα κάθε φορά, ήταν ότι στις επιτυχίες, ακόμα και να υπήρχαν συναισθήματα αμφιβολίας, τα εξίσωνα με διαδικασίες εφοδιασμού. Για παράδειγμα, είχα φτάσει θυμάμαι, να είμαι μετεξεταστέος με 24 μαθήματα. Φανταστείτε τον εαυτό σας με 24 μαθήματα στην πλάτη. Η αλήθεια είναι πως αρχικά είπα στον εαυτό μου “αυτό δεν γίνεται”. Ύστερα όμως σκέφτηκα “τι και αν είμαι ο πρώτος που περάσει 24 μαθήματα με μιας;” και η σκέψη μου άρεσε αρκετά, σε σημείο να με ανατριχιάζει από ενθουσιασμό.
Αρχικά πίστεψα ότι μπορώ να το καταφέρω και ξεκίνησα να σκέφτομαι τον τρόπο επίτευξης του φαινομενικά ακατόρθωτου και βρήκα την λύση. Έθεσα ένα πρόγραμμα το οποίο ακολουθούσα αυστηρά. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Θυμάμαι να επιστρέφω από την σχολή και να θέλω τόσο πολύ να κοιμηθώ για λίγο αλλά ακόμα και η μία ώρα ήταν πολύτιμη για την εκπλήρωση της επιθυμίας μου και έτσι δεν κοιμόμουν. Με έπιασα να αποκτώ συνήθειες τις οποίες ούτε φανταζόμουν ότι θα αποκτήσω. Για να μην περιαυτολογώ, κατάφερα να περάσω 20 από αυτά με μιας και τα υπόλοιπα την δεύτερη φορά, όταν με το παλιό μου σκέτο σκεπτικό θα τα κατάφερνα σε 3 ή 4 εξεταστικές.
Έκπληκτος με το κατόρθωμα μου συνέδεσα και τις πληροφορίες και εν τέλει κατάλαβα. Οπτικοποίηση και εξαπάτηση του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πραγματικό από το φανταστικό. Δεν σας έχει τύχει να σκεφτείτε κάτι που φοβάστε και να αναδυθεί φόβος; Αντίστοιχα να σκεφτείτε κάτι ευχάριστο που θα θέλατε να έχετε και να νιώθετε θετικά; Έτσι και με τους στόχους, αν πιστεύετε με όλο σας το είναι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται στην υπόθεση σαν να ήταν πραγματικότητα, παράγοντας συναισθήματα σαν να έχετε ήδη καταφέρει το επιθυμητό.
Αν όμως έχετε αμφιβολίες, θα συνοδεύονται με τα αντίστοιχα συναισθήματα και αν δεν τις αξιοποιήσετε, να αναρωτηθείτε δηλαδή περί μιας διαφορετικής προσέγγισης, τότε αυτές θα αυξηθούν με αποτέλεσμα να σαμποτάρουν την πραγμάτωση του στόχου στην φαντασία σας. Σαν να ρίχνετε νερό σε μια αρχικού σταδίου φλόγα στο τζάκι. Πάνω στην αναζωπύρωση, χάνει ένταση λόγω του νερού. Έτσι λειτουργούν και οι αμφιβολίες για τον εγκέφαλο μας. Άθελά μας σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.
Πριν από κάθε στοχοθεσία, πιστέψτε στον εαυτό σας. Άλλοι το κάνουν με την μορφή πρόκλησης άλλοι θεωρούν την επίτευξη σαν απόδειξη ικανότητας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι κινητοποίησης αλλά μόνο ένας εκκίνησης, η πίστη στον εαυτό σας. Πιστέψτε τόσο πολύ που να κάνετε τον εγκέφαλό σας να μουδιάζει στη σκέψη του στόχου σας. Αναλύστε διεξοδικά τι απαιτεί από εσάς για την επίτευξή του. Αν απαιτεί κάτι που μέχρι τότε δεν κατέχετε, μην κολλάτε, ευκαιρία να αναπτύξετε μια καινούργια δεξιότητα ή να αποκτήσετε νέα γνώση.
Αφού τελειώσετε με την ανάλυση περάστε στη φάση της δράσης. Δεν υπάρχει αλλαγή δίχως δράση, επομένως όση πίστη, όση ανάλυση, όσο εφοδιασμό και να έχετε, δίχως δράση δεν γίνεται τίποτα. Αναφέρεται ποτέ η ιστορία λαού που νίκησε μάχη δίχως να πράξει τα δέοντα; Σαφώς και όχι. Έτσι και εσείς, είστε σε πόλεμο με τις αμφιβολίες σας, μάθετε από αυτές και ορμήστε. Μην πέσετε όμως στο φαύλο κύκλο της αμφιβολίας, μην πιστέψετε ότι έχετε να χάσετε κάτι. Γιατί αν το κάνετε, θα έχετε δίκιο, θα έχετε δίκιο να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε, όπως θα έχετε δίκιο αν πιστεύετε ότι μπορείτε, η επιλογή δική σας.

Σάββας Καλίδης  

Αναδημοσίευση από: https://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου