Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Θηλασμός και κορονοϊός: Οι ειδικοί απαντούν για την ασφάλεια των νεογνών




Πολλές είναι οι συζητήσεις και οι ανησυχίες γύρω από τη σχέση κορονοϊού και θηλασμού. Καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά, στην αρχή ήταν όλοι συγκρατημένοι ως προς το αν μπορούν οι θηλάζουσες γυναίκες με συμπτώματα να συνεχίσουν ή αν χρειάζεται κάποια απόσταση ανάμεσα σε εκείνες και τα μωρά τους.
Οι ειδικοί όμως απαντούν με καθησυχασμό όσον αφορά τη σχέση αυτή. Στην επίσημη σελίδα της unicef, οι ειδικοί απαντούν στην ερώτηση «είναι ασφαλές η μητέρα να θηλάζει αν έχει μολυνθεί με κορονοϊό;».
Όλες οι μητέρες που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές ή σε πόλεις που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δύσπνοια, χρειάζεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών.
Αναφορικά με τα οφέλη του θηλασμού και τον ασήμαντο ρόλο του μητρικού γάλακτος στη μετάδοση άλλων ιών του αναπνευστικού, η μητέρα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει, ενώ παίρνει παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Οι γυναίκες που έχουν συμπτώματα και νιώθουν αρκετά καλά για να θηλάσουν, χρειάζεται να φορούν μάσκα όταν είναι κοντά στο παιδί, να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή μαζί του, και να καθαρίζουν/απολυμαίνουν τις μολυσμένες επιφάνειες – όπως φυσικά πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις όπου κάποιος έχει υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό. Αν μια μητέρα είναι αρκετά άρρωστη και μπορεί να παράγει γάλα, μπορεί να το μεταφέρει σε ένα καθαρό μπιμπερό και να το παρέχει στο παιδί.
Η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρία (ΕΝΕ) δημοσίευσε επίσης τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα: ο θηλασμός προτιμάται ακόμα κι αν η μητέρα είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα ή βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης ή αναμένει το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπροσθέτως, προτιμάται και η από κοινού νοσηλεία μητέρας και νεογνού στο ίδιο δωμάτιο απομόνωσης. Ο αναπληρωτής καθηγητής Νεογνολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας Γεώργιος Μητσιάκος, επιβεβαιώνει τις οδηγίες της unicef ότι οι μητέρες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες μπορούν να θηλάζουν ακολουθώντας όμως αυστηρά μέτρα προφύλαξης και προστασίας του παιδιού, προσθέτοντας ότι οι μητέρες δεν πρέπει να δέχονται επισκέψεις.
Οι οδηγίες της ΕΝΕ τονίζουν όμως ότι αν μια μητέρα παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (με πυρετό, βήχα και αναπνευστικές εκκρίσεις), το νεογνό θα πρέπει να νοσηλεύεται απομονωμένο από τη μητέρα προσωρινά, εν αναμονή του αποτελέσματος του real- time PCR (RT-PCR) για SARS-CoV-2 της μητέρας. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα πρέπει να απομονωθεί το νεογνό από τη μητέρα και να παρακολουθείται ανάλογα με την κλινική του κατάσταση.
Συγκεκριμένα, στη δημοσίευσή της αναφέρεται ότι: «Για τα νεογνά που γεννιούνται από επιτόκους με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη COVID-19, ο τοκετός πρέπει να διενεργείται σε αίθουσα τοκετού ή αίθουσα χειρουργείου με αρνητική πίεση και κατάλληλο εξοπλισμό απομόνωσης. Το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό της αίθουσας τοκετών πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τον ειδικό εξοπλισμό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) κατά τη διαδικασία της αναζωογόνησης σε κάθε επιβεβαιωμένη ή / και ύποπτη για COVID-19 επίτοκο. Δεν συστήνεται καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου. Το νεογνό θα πρέπει αρχικά να απομονώνεται σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης ή σε περίπτωση που το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν διαθέτει αυτό το χώρο, τότε η απομόνωση να γίνεται σε δωμάτιο όπου ο αέρας του θα φιλτράρεται μέσω φίλτρων υψηλής απόδοσης αέρα (HEPA) και στη συνέχεια να διενεργείται ο έλεγχος για ανίχνευση του SARS-CoV-2. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχουν τρείς ξεχωριστοί θάλαμοι: μετάβασης, απομόνωσης και γενικής διαχείρισης και η κατανομή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την καταχώρηση του περιστατικού ως ύποπτου ή επιβεβαιωμένου. Η είσοδος και η έξοδος από τους θαλάμους απομόνωσης πρέπει να γίνονται βάσει πρωτοκόλλου υγιεινής και προστασίας καθώς και διαχείρισης του μολυσματικού εξοπλισμού».  

Πηγές: unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
http://www.neognologiki.gr/docs/covid-19.pdf 

Αναδημοσίευση από: https://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου