Η περίοδος της νέας πανδημίας αποτελεί μια πρωτόγνωρη εποχή, που θα χαραχτεί στην ανθρώπινη ιστορία. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη με τον χρόνο, όπως και με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Αναμένοντας το θαυματουργό εμβόλιο ή ένα φάρμακο με αξιόπιστα αποτελέσματα, οι επιστήμονες αφοσιώνονται στη μελέτη τους και θέτουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.
Σε τόσο κρίσιμες εποχές, η πρόκληση συνοδεύεται από μια χρυσή ευκαιρία: Την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε σκέψεις και αποφάσεις, να υπερβούμε το εγώ μας, να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κοινωνικό σύνολο.
Ένα σπουδαίο παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς
Η κυρία Γλυκερία Διώτη Μάντη αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και συγκινεί με την αλληλέγγυα στάση της. Μητέρα δύο παιδιών, που εργάζονται ως νοσηλευτές σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, πήρε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσει τις γνώσεις ραπτικής που διαθέτει για να συνεισφέρει στο κοινό καλό.
Η γυναίκα, όντας ενήμερη για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε μέσα προστασίας, έλαβε την πρωτοβουλία να ράψει μόνη της μάσκες, τις οποίες προσφέρει στο Νοσοκομείο Λαμίας και στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Το υλικό των μασκών είναι το βαμβάκι και το ύφασμα που χρησιμοποιείται, αποστειρώνεται και σιδερώνεται προτού ραφτεί. Οι μάσκες διαθέτουν θήκη, προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτή ειδική γάζα. Ύστερα από τη χρήση της μάσκας, το άτομο μπορεί να την πλύνει και να την επαναχρησιμοποιήσει.
Η κυρία Γλυκερία επισημαίνει πως «στόχος μου είναι να προτρέψω και άλλους ανθρώπους να κάνουν κάτι. Είμαστε σε πόλεμο. Οι γυναίκες το 1940 έπλεκαν φανέλες και κάλτσες για τους στρατιώτες στο μέτωπο, εμείς τώρα τι κάνουμε; Ας βοηθήσει ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Ας δώσουν ένα πιάτο φαΐ στο διπλανό τους που δεν έχει να φάει. Οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει…».
Η ατομική ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη
Η πρωτοβουλία της κυρίας Γλυκερίας είναι ιδιαιτέρως συγκινητική, αφού μας δείχνει πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί, με τον δικό του τρόπο, να συνεισφέρει στον αγώνα εναντίον μιας πανδημίας που πλήττει τον παγκόσμιο χάρτη. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να ταχθούμε δίπλα στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό και να σκεφτούμε ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους για να φανούμε χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο. Ή μπορούμε απλώς να μείνουμε σπίτι, δηλώντας έμπρακτα τον σεβασμό και την ανάληψη της ευθύνης μας απέναντι στις ευπαθείς ομάδες αλλά και προς τον εαυτό μας.
Αναδημοσίευση από: https://enallaktikidrasi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου