Καθώς πληθαίνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει το κύμα εξάπλωσής του, με την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων.
Όσοι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία και δεν επιβαρύνονται από κάποιο υποκείμενο καρδιακό ή αναπνευστικό νόσημα, από ανοσοκαταστολή ή νεφρική ανεπάρκεια, προτείνεται να περάσουν το διάστημα της νοσηλείας τους στο σπίτι.
Επιπλέον, όσα άτομα χρειαστούν νοσηλεία, αφού λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο θα συνεχίζουν τη θεραπεία τους στο σπίτι. Ωστόσο, για να αποφασιστεί η νοσηλεία στο σπίτι χρειάζεται προηγουμένως να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, να έχει γίνει λεπτομερής κλινική εξέταση και να διατηρεί ο ασθενής καθημερινή επικοινωνία με γιατρό.
Τι προτείνει ο ΕΟΔΥ για τη φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι
Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία πως ένα άτομο του σπιτιού μας έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, συστήνονται μια σειρά από μέτρα, που συμβάλλουν στην καλύτερη φροντίδα του ασθενή αλλά και στην προστασία των υγιών μελών της οικογένειας. Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Είναι προτιμότερο να αναλάβει τη φροντίδα του ασθενή ένα άτομο που δε συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες.
2. Οι επισκέψεις στον ασθενή πρέπει να απαγορεύονται, για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού.
3. Οι κοινόχρηστοι χώροι της οικογένειας χρειάζεται να αερίζονται πολύ καλά, όπως και το δωμάτιο διαμονής του ατόμου που νοσεί. Επιπλέον, ο ασθενής οφείλει να παραμένει στο σπίτι κατά το διάστημα της θεραπείας του.
3. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρέπει να μένουν σε διαφορετικό δωμάτιο από το άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό. Εάν, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, χρειάζεται να τηρηθεί μια απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τον ασθενή.
4. Μετά το πλύσιμο των χεριών, να προτιμάτε τη χαρτοπετσέτα μας χρήσης. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε υφασμάτινη πετσέτα, να φροντίζετε για την αντικατάσταση αυτής μετά τη χρήση της.
5. Τα γάντια, οι μάσκες, τα χαρτομάντιλα και όλα τα άλλα υλικά που μολύνθηκαν κατά την επαφή τους με τον ασθενή, τοποθετήστε τα σε σακούλα που δένει, προτού τα βγάλετε, μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα, από το σπίτι.
6. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αντικείμενα όπως πετσέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια, αφού ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με τον ασθενή. Επιλέγετε να τα χρησιμοποιείτε μόνο αφού τα έχετε πλύνει σχολαστικά.
7. Φροντίζετε για τον καθημερινό, και με το ίδιο διάλυμα, καθαρισμό της τουαλέτας.
8. Πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό και σε υψηλή θερμοκρασία(600-900 C). Μην αμελείτε το καλό στέγνωμα.
9. Όταν καθαρίζετε επιφάνειες και μαζεύετε ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες που διαθέτουν σωματικά υγρά, είναι σημαντικό να φοράτε γάντια και ρόμπα μιας χρήσης.
10. Ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, οι ασθενείς χρειάζεται να παραμένουν στο σπίτι τους μέχρι να αποφανθεί για την κατάσταση της υγείας τους ο αρμόδιος γιατρός.
11. Τα μέλη της οικογένειας του ασθενή θεωρούνται στενές επαφές και ως τέτοιες απαιτείται να παρακολουθούνται συχνά ως προς την πορεία της υγείας τους.
Στενές επαφές
Εάν έχετε έρθει σε επαφή με ύποπτο για COVID-19 κρούσμα ή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρακολουθείτε την υγεία σας για 14 ημέρες από την ημέρα της τελευταίας επαφής. Συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, η δυσκολία στην αναπνοή, ο πυρετός ή ο βήχας χρειάζεται να κινήσουν αμέσως την προσοχή σας ώστε να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Επίσης, εάν συγκαταλέγεστε στις στενές επαφές, λάβετε οδηγίες για το πως θα μεταβείτε σε συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Εάν παρουσιάζεται συμπτώματα, ενημερώστε τη νοσηλευτική μονάδα πως κατευθύνεστε στο νοσοκομείο και φορέστε απλή χειρουργική μάσκα κατά τη μετάβασή σας.
Αναδημοσίευση από: https://enallaktikidrasi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου