Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ευαίσθητη επιδερμίδα: 4 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα της





Η επιδερμίδα σας κοκκινίζει, σας τσούζει ή σας προκαλείται φαγούρα και μόνο που της ασκείτε λίγη πίεση ή αν ένα πιο τραχύ ή νέο ύφασμα την αγγίξει. Αυτή είναι η καθημερινότητα κάποιου που έχει ευαίσθητη επιδερμίδα.
Αν και το «ευαίσθητη» είναι ένας ασαφής όρος, αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα που εμφανίζουν δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα και ροδόχρους ακμή. Η κληρονομικότητα παίζει έναν ρόλο στον κίνδυνο να αναπτύξουμε ευαισθησία στην επιδερμίδα. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή κόκκινα μαλλιά είναι πιθανότερο να αποκτήσουν πιο ερεθισμένη επιδερμίδα.
Η επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί αντιδρά έτσι η επιδερμίδα μας. Τα κύτταρα της ευαίσθητης επιδερμίδας δεν μπορούν να συγκρατήσουν την υγρασία όπως πρέπει. Όταν χάνεται, λοιπόν, η υγρασία, η επιδερμίδα «στεγνώνει» και το δέρμα αντιδρά άσχημα στα προϊόντα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει επίσης έναν ρόλο σε φλεγμονές που εμφανίζονται, όπως στη ροδόχρους ακμή. Ασχέτως όμως των λόγων που εμφανίζετε ευαίσθητη επιδερμίδα, χρειάζεται να επαναξιολογήσετε τον τρόπο περιποίησης της επιδερμίδας. Γι’ αυτό παρακάτω, αναφερόμαστε σε 4 λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε κατά την περιποίηση της επιδερμίδας μας.


1. Τα προϊόντα φροντίδας σας είναι πολύ σκληρά

Όταν καθαρίζετε την επιδερμίδα σας, επιλέξτε ήπια προϊόντα. Ένα απολεπιστικό προϊόν είναι από μόνο του λίγο σκληρό για την ευαίσθητη επιδερμίδα, ακόμα κι αν νιώθετε ότι το χρειάζεστε. Σε αυτή την περίπτωση, προτιμήστε ένα καθαριστικό που δεν κάνει αφρό και δεν περιέχει άρωμα. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα και κάντε απαλό μασάζ που ομοιάζει με απολέπιση.


2. Αποφεύγετε τα ρετινοειδή

Πρόκειται για παράγωγα της βιταμίνης Α. Όταν εφαρμόζονται στην επιδερμίδα, αυξάνουν την ικανότητα ανάπλασης των κυττάρων του δέρματος και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου, κάνοντας το δέρμα μας πιο φωτεινό και μειώνονται την εμφάνιση ρυτίδων, σύμφωνα με έρευνες.
Το μειονέκτημά του: μπορεί να δημιουργήσουν ερυθρότητα, που εμφανίζεται κυρίως στην αρχή λόγω του γεγονότος ότι η επιδερμίδα δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοια θεραπεία. Γι’ αυτό και θεωρείτε ότι δεν κάνει για την ευαίσθητη επιδερμίδα. Γι’ αυτό, προτιμήστε την ρετιναλδεΰδη, ένα μόριο κλειδί ανάμεσα στη ρετινόλη και το ρετινοϊκό οξύ. Δεν είναι τόσο ισχυρό όσο ορισμένα ρετινοειδή.


3. Χρησιμοποιείτε τον λάθος τύπο αντηλιακού

Ο κανόνας είναι ένας: να χρησιμοποιούμε κάθε μέρα αντηλιακό, βρέξει χιονίσει, με ελάχιστο βαθμό προστασίας 30, αφού αυτό θα μας προστατεύσει από εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Και αν το ακολουθείτε πιστά, κοιτάξτε τα συστατικά στο αντηλιακό σας. Ιδανικό, για ευαίσθητο δέρμα, χρειάζεται να περιλαμβάνει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide). Συγκριτικά με τα χημικά αντηλιακά, αυτά τα συστατικά τείνουν να ερεθίζουν λιγότερο τους ευαίσθητους τύπους επιδερμίδας.


4. Χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα φροντίδας

Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο τελευταίο και καλύτερο προϊόν της αγοράς που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και σε περιπτώσεις που δεν τα καταφέρνετε, το αγοράζετε και καταλήγετε για άλλη μια φορά με ερεθισμένο δέρμα. Το ζήτημα έχει δύο πλευρές: αρχικά, όσο πιο πολλά προϊόντα χρησιμοποιείτε, τόσα περισσότερα συστατικά προσθέτετε στον οργανισμό σας και τόσες περισσότερες οι πιθανότητες κάτι να σας δημιουργήσει ερεθισμό.
Επίσης, πολλές φορές, χρησιμοποιούμε κρέμες που νομίζουμε ότι είναι ενυδατικές, αλλά τελικά έχουν ενεργά συστατικά όπως ρετινόλες ή άλφα υδροξυ-οξέα (AHA). Αναζητήστε τις εξής λέξεις στα συστατικά: «retinol, retinaldehyde, glycolic, lactic ή mandelic acid». Μπορεί να κρύβονται σε πολλά προϊόντα και να σας προκαλούν ερεθισμό, σε συνδυασμό με άλλες κρέμες. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μια απλή ή βασική ελαφριά ενυδατική κρέμα μόνο.  

Πηγές:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs  

Αναδημοσίευση από: https://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου