Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 11 τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα





Μια απαίσια όξινη γεύση που ταξιδεύει από το λαιμό μας μέχρι το στόμα. Μια αίσθηση καύσου που μένει για λίγο στο στήθος. Ένα βράχνιασμα που ορισμένες φορές κάνει την εμφάνισή της μετά το φαγητό ή το βράδυ. Αυτή η αίσθηση είναι το σύμπτωμα της καούρας και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους· εμφανίζεται όμως συχνά σε περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Η καούρα μπορεί να πυροδοτηθεί από μοτίβα διατροφής ή συγκεκριμένες τροφές, ειδικά όσες είναι όξινες. Προκαλείται όταν το οξύ στο στομάχι μας ανεβαίνει στον οισοφάγο, προκαλώντας δυσφορία. Για την αποφυγή της, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αποφεύγετε ή να περιορίσετε την κατανάλωση 10 συνηθισμένων τροφών.


11 τροφές που επιδεινώνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


Καφές

Ορισμένα διεγερτικά όπως η καφεΐνη χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα του οισοφάγου, με αποτέλεσμα το περιεχόμενου του στομάχου να επιστρέφει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα. Δυστυχώς, είναι αρκετά δύσκολο να κόψουμε τον καφέ, ειδικά όσοι τον χρειαζόμαστε για να ξυπνήσουμε, αλλά χρειάζεται να εξετάσουμε εναλλακτικές ή τουλάχιστον να περιορίσουμε την ποσότητα.


Σοκολάτα

Μια σημαντική ποσότητα σεροτονίνης βρίσκεται στο έντερο και η σοκολάτα απελευθερώνει μέρος αυτού του νευροδιαβιβαστή από την περιοχή εκείνη, προκαλώντας την χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την καούρα.


Πικάντικες τροφές

Αν εμφανίζετε συχνά αυτό το σύμπτωμα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα πικάντικα. Αν παρ’ όλα αυτά τα καταναλώσετε, προσπαθήστε να μείνετε δραστήριοι για τουλάχιστον 2 ώρες μετά. Αυτό βοηθά στο να παραμείνει η τροφή στο στομάχι και την εμποδίζει να επιστρέψει πίσω στον οισοφάγο.


Αλμυρές τροφές

Το αρκετό αλάτι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε έρευνα του 2013, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology Research and Practice, ερευνητές συμπέραναν ότι η υψηλή πρόσληψη κρέατος, αλατιού και ασβεστίου συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.


Λεμόνια και πορτοκάλια

Τα εσπεριδοειδή, οι χυμοί, ακόμα και οι σάλτσες που τα έχουν ως βασικό συστατικό, περιέχουν πολύ κιτρικό οξύ. Συνήθως, τα τοιχώματα του στομάχου αντέχουν το όξινο, αλλά ο οισοφάγος είναι πιο ευαίσθητος σε αυτό. Αν το άνοιγμά του στην κορυφή του στομάχου χαλαρώσει, επιτρέπει στο κιτρικό οξύ να έρθει σε επαφή με τον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα και παλινδρόμηση.


Πίτσα

Η πίτσα είναι από τις χειρότερες επιλογές, διότι περιέχει πολλά μειονεκτήματα, εκτός από τη γεύση φυσικά. Η σάλτσα ντομάτας είναι ιδιαίτερα όξινη και το τυρί έχει πολλά λιπαρά που επιβραδύνει τη χώνεψη και επιδεινώνει την καούρα. Κι αν η πίτσα περιέχει λουκάνικο και κρεμμύδι που χωνεύονται πολύ αργά, η αίσθηση επιδεινώνεται.


Μέντα

Η μέντα μπορεί να ηρεμήσει ένα στομάχι με ναυτία, επειδή χαλαρώνει τους μύες και έχει επίδραση μουδιάσματος. Όμως, χαλαρώνει επίσης και τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, που σημαίνει ότι επιδεινώνει την καούρα.


Ντομάτες

Το αναφέραμε παραπάνω στην πίτσα· το ίδιο ισχύει και για τα ζυμαρικά και τις άλλες σάλτσες που περιέχουν ντομάτα. Χωνεύεται δύσκολα γιατί είναι εξαιρετικά όξινη, ειδικά αν συνοδεύεται από κρεμμύδια.


Πλήρες γάλα

Το πλήρες γάλα μπορεί να μην είναι ιδανικό ρόφημα για τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα προϊόντα με πολλά λιπαρά, επιβραδύνουν την πέψη και επιδεινώνουν τη δυσφορία σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.


Αλκοόλ

Το αλκοόλ – ακόμα και σε χαμηλές ποσότητες – πυροδοτεί την καούρα. Αυτό φυσικά συμβαίνει επειδή δεν χαλαρώνει μόνο το νου, αλλά και τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Επιπλέον, το αλκοόλ αυξάνει την ποσότητα των στομαχικών οξέων που εκκρίνονται, ειδικά η μπύρα και το κρασί.


Αβοκάντο

Ποιος δεν έχει διαβάσει για τα αμέτρητα οφέλη του αβοκάντο; Είναι γεμάτο θρεπτικά στοιχεία και μονοακόρεστα λιπαρά. Αν και το αβοκάντο περιέχει καλά λιπαρά, βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες και γι’ αυτό παρατηρείται αίσθηση καούρας και παλινδρόμησης σε όσους έχουν αυτή την αδυναμία.  

Αναδημοσίευση από: https://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου