Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέξουμε στα τρόφιμα





Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που είναι απαραίτητη η λήψη όλων των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού. Ο κάθε πολίτης χρειάζεται να ενημερώνεται επαρκώς, προκειμένου να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας αλλά και για την αποφυγή του πανικού.
Για τον σκοπό αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων σημειώνοντας, βέβαια, πως σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα προηγούμενων εστιών λοίμωξης από παρόμοιους κορονοϊούς, δε φαίνεται να καθίσταται δυνατή η μετάδοση του ιού από τα τρόφιμα. Πού χρειάζεται, όμως, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;


Eπιχειρήσεις τροφίμων: Σωστή ενημέρωση και χρήση των απαραίτητων μέτρων

1. Οι χώροι παρασκευής και διάθεσης τροφίμων χρειάζεται να απολυμαίνονται σχολαστικά
2. Οι χώροι εξοπλισμού και υγιεινής της επιχείρησης επίσης χρειάζονται πρόγραμμα καθαρισμού, με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά
3.Πρέπει να τηρείται κατά γράμμα το πρόγραμμα απεντόμωσης
4. Τα απορρίμματα δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στην επιχείρηση


Προσωπικό: Tήρηση όλων των κανόνων υγιεινής

1. Πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ για όσους εργαζομένους έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα ή έχουν ενεργή παρουσία στον χώρο παραγωγής
2. Πρόσβαση του προσωπικού στον απαραίτητο, καθαρό ιματισμό
3. Όταν οι εργαζόμενοι είναι ασθενείς, πρέπει να τους απαγορεύεται ο χειρισμός των τροφίμων.


Ατομική υγιεινή

Πλύσιμο χεριών

1. Πριν ξεκινήσει η εργασία
2. Μετά την επαφή με πρόσωπο και μαλλιά
3. Μετά από επαφή με απορρίμματα ή τη χρήση καθαριστικών
4. Πριν αλλά και ύστερα από τη χρήση γαντιών (μιας χρήσης)
5. Μετά από χειρισμό μηχανημάτων ή χειρισμό και προετοιμασία ωμού τροφίμου
6. Ύστερα από τη χρήση χρημάτων και τουαλέτας,
7. Ύστερα από ποτό, κάπνισμα ή γεύμα


Καταναλωτές: Aποφυγή πανικού αλλά λήψη των μέτρων ασφαλείας

Όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί μέσω εισαγόμενων προϊόντων και τροφίμων. Αυτό, άλλωστε, πιστοποιεί και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που επισημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω της αναπνευστικής οδού.

Πού χρειάζεται προσοχή:
Όλοι οι καταναλωτές χρειάζεται να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους. Επίσης, κατά την παρασκευή και τον χειρισμό των τροφίμων, είναι σημαντικό να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής γιατί ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά τα στάδια παρασκευής και χειρισμού.  

Αναδημοσίευση από: https://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου