Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Συμβουλές για τις Πανελλαδικές



 
Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου δίνει διατροφικές συμβουλές που προσφέρουν έξτρα ενέργεια  στους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις:....

* Όταν νιώθετε την κούραση να σας καταβάλλει και δεν έχετε δυνάμεις να συνεχίσετε το διάβασμα τότε μπορείτε να καταναλώσετε σαν σνακ: ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ή δύο μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης ή ένα γιαούρτι με μέλι ή μια μπανάνα ή μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς ή 3-4 μπισκότα τύπου πτι-μπερ, τα οποία είναι τα πιο "αθώα" και ακίνδυνα από θερμιδικής πλευράς.
 
αν θέλετε, ωστόσο, κάτι γλυκό να φάτε, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, κατά προτίμηση μεγέθους σπιρτόκουτου. Όχι πάντως μεγαλύτερο από ένα τραπουλόχαρτο, γιατί η σοκολάτα παχαίνει (100 γραμμ. σοκολάτας μεταφράζονται σε 500 θερμίδες). Αν θέλετε να δράσει πιο γρήγορα η καφεΐνη του καφέ, πιείτε τον σκέτο με λίγη ή ελάχιστη ζάχαρη, φρουκτόζη, μέλι ή κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης, χωρίς όμως γάλα. Ο λόγος είναι ότι το γάλα επιβραδύνει την απορρόφηση της καφεΐνης από τον οργανισμό.
 
* Προσοχή δεν πρέπει να τρώτε ένα γεύμα την ημέρα. Αντιθέτως, πραγματοποιήστε 4-5 μικρά γεύματα, σαν σνακ. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνετε να διατηρήσετε σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι αυξομειώσεις της, οι οποίες προκαλούν υπνηλία.
 
* Τέλος μην ξεχνάτε για κανένα λόγο να πίνετε πολύ νερό ή άλλα υγρά (γάλα, σπιτικά smoothies, φυσικούς χυμούς) κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε την αφυδάτωση, που εκδηλώνεται με πονοκέφαλο και δυσχεραίνει τη διαδικασία του διαβάσματος.
 
 
 
 
asvolou 


Αναδημοσίευση από: http://www.i-diadromi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου