Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Στην κορυφή της Ευρώπης το Τμήμα Φυσικής Κρήτης


Πανευρωπαϊκή «πρωτιά» πέτυχε το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αξιολόγηση Multurank που έγινε ανάμεσα σε 143 τμήματα φυσικής με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


H διάκριση του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης ως το κορυφαίο στην Ευρώπη, επιτεύχθηκε για την ποιότητα και ποσότητα του ερευνητικού του έργου, την παγκόσμια απήχησή του, τις διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες και το ύψος της ανταγωνιστικής χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς.

Η «πρωτιά» του τμήματος Φυσικής,που γίνεται γνωστή μέσω του «Έθνους» βασίζεται στην επάρκεια των ερευνητών που διδάσκουν ή δουλεύουν στα εργαστήρια, τα γραφεία ως και στον Ψηλορείτη, στο κορυφαίο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο Αστεροσκοπείο του "Σκίνακα" που αποτελεί "ανοικτό παράθυρο" στο Σύμπαν και έχει στο ενεργητικό του διεθνείς επιτυχίες.

Όμως πέρα από το…σύμπαν,το τμήμα Φυσικής επεκτείνει τους στόχους του με την ίδρυση Κέντρου Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» των ερευνών του τα έγκατα του ατομικού κόσμου. Μάλιστα,για την υλοποίηση του στόχου το Τμήμα Φυσικής πρόσφατα κατέκτησε μέσα από σκληρότατο διεθνή ανταγωνισμό Ευρωπαική χρηματοδότηση ύψους 4,8 εκ. ευρώ.

«Η διεθνής διάκριση του τμήματος φυσικής μας χαροποιεί ιδιαίτερα και δίδει σε όλους μας τη δύναμη παρά τη δύσκολη συγκυρία να συνεχίσουμε το έργο μας" δήλωσε στο "Έθνος" ο Γιάννης Παπαμαστοράκης Ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Αστεροσκοπείου στο "Σκίνακα".

«Η διάκριση», είπε, «προβάλλει ταυτόχρονα διεθνώς το πανεπιστήμιο Κρήτης, ολόκληρο το νησί, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα.» Η «πρωτιά», πρόσθεσε, «έχει ιδιαίτερη αξία γιατί ξεπέρασε σε διεθνή αναγνώριση Τμήματα Φυσικής προβεβλημένων πανεπιστημίων με παράδοση εκατονταετιών και αυτό σε πείσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα, αλλά και ζώντας πρακτικά αποκομμένο από τα κέντρα επιρροής και εξουσίας».

Όμως το Τμήμα Φυσικής όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι φοιτητές αποτελεί φυτώριο επιστημόνων όπου αποκτούν πλούσια εφόδια και διαπρέπουν διεθνώς.

«Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης πρωτοπορεί διεθνώς και αποτελεί για όλους μας πολύτιμη πηγή γνώσης και επιστημονικής κατάρτισης. Όλοι οι φοιτητές που φοιτήσαμε και συνεχίζουμε τις σπουδές μας στο ίδιο Τμήμα αισθανόμαστε πολύ τυχεροί» δήλωσε στο «Έθνος» η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τζίνα Πανοπούλου.

Η ίδια πέρα από τη φοίτησή της στο Τμήμα Φυσικής–Τομέας Αστροφυσικής, έχει ολοκληρώσει στο ίδιο Τμήμα μεταπτυχιακό-μάστερ και τώρα έχει ξεκινήσει διδακτορικό. Η
Τζίνα Πανοπούλου σύμφωνα με τον καθηγητή-διευθυντή του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα Γ. Παπαμαστοράκη έχει αποκτήσει σημαντικά εφόδια και ήδη ξεχωρίζει ακόμη και σε διεθνή συνέδρια που συμμετέχει. Η ίδια έχει ήδη δημοσιευμένες τέσσερις εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά έχει κάνει πάνω από 100 νύχτες αστροπαρατηρήσεις, ερευνώντας το μακρινό σύμπαν κ.α.

Πρωτοποριακές παρεμβάσεις- διεθνείς συνεργασίες
Το Τμήμα Φυσικής, όπως επισημαίνουν καθηγητές και φοιτητές, διακρίνεται για την ικανότητα-ομαδικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, στο πρωτοποριακό επιστημονικό έργο, στην προσέλκυση των πιο ικανών υποψηφίων από όλο τον κόσμο, στην αξιοκρατία, στις πρωτοποριακές του δράσεις και προγράμματα, όπως:

Με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στην οποία οι Καθηγητές του τμήματος έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε καθηγητές και φοιτητές σε υπερσύγχρονα εργαστήρια όπως στα Λέιζερ και τη Μικροηλεκτρονική.

Το Τμήμα Φυσικής της Κρήτης ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που για να προάγει τη μόρφωση των φοιτητών του εισήγαγε, ήδη προ του 1986 δηλ. πολύ πριν την επίσημη θεσμοθέτηση τους από το κράτος, τον θεσμό των μεταπτυχιακών σπουδών, απονέμοντας, αρχικά άτυπα, διπλώματα Μάστερς.
Πρωτοπορία του τμήματος είναι το ότι, ήδη από το 1997 και έκτοτε ανελλιπώς, εφαρμόζει ως πρώτο Τμήμα ΑΕΙ στην Ελλάδα το θεσμό της (ανώνυμης) εξαμηνιαίας αξιολόγησης των καθηγητών από τους φοιτητές που παρακολουθούν το διδασκόμενο μάθημα.

Για όλους τους λάτρες της Φυσικής, φοιτητές και μη, που δεν μπορούν λόγω απόστασης να είναι παρόντες στη διδασκαλία, το Τμήμα προσφέρει, και πάλι ως πρώτο και έως τώρα μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα, τον θεσμό των διαδικτυακών μαθημάτων, όπου μέσω Internet κάθε ενδιαφερόμενος έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κύκλο βιντεοσκοπημένων διαλέξεων πανεπιστημιακών μαθημάτων σύγχρονης Φυσικής και μάλιστα να εξεταστεί σε αυτά, εφόσον το επιθυμεί.

Συνδέοντας τη φημισμένη διαύγεια, ευκρίνεια και ξαστεριά του κρητικού ουρανού με την υψηλή τεχνολογία δημιούργησε, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics της Γερμανίας, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, εισάγοντας την Ελλάδα στην σύγχρονη εποχή της ψηφιακής οπτικής αστρονομίας. Έτσι Έλληνες και ξένοι Αστρονόμοι μπορούν να αγναντεύουν από τις κορυφές του Ψηλορείτη τις εσχατιές του σύμπαντος.
Μανόλης Κοκολάκης

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου