Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Οι γυναίκες μιλούν περισσότερο από τους άντρες;





Όταν πρόκειται για μια συζήτηση ,οι γυναίκες είναι πολύ πιθανό να μιλούν περισσότερο απ' ότι οι άντρες; Ίσως. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις. 


 
Οι γυναίκες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 20. 000 λέξεις την ημέρα, σε σύγκριση με τους άντρες που χρησιμοποιούν περίπου 7.000. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει μια σειρά από διάσημα επιστημονικά βιβλία. Έγκυροι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι το θηλυκό γένος περνάει την ημέρα του κουτσομπολεύοντας ενώ το αρσενικό γένος κάνει κάτι, ότι κι αν είναι αυτό, χωρίς να φλυαρεί. Αλλά είναι πράγματι αλήθεια κάτι τέτοιο;

Η πολυλογία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να βάλετε ανθρώπους σε ένα εργαστήριο, να τους δώσετε ένα θέμα προς συζήτηση και να ηχογραφήσετε την συνομιλία τους. Ή μπορείτε να τους πείτε να δοκιμάσουν να καταγράψουν τις καθημερινές συζητήσεις που γίνονται στο σπίτι τους. Έτσι μπορείτε να υπολογίσετε τον αριθμό των λέξεων που ειπώθηκαν και το χρόνο που κάθε άτομο ξόδεψε στο να μιλάει.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα 73 ερευνών πάνω στο θέμα, Αμερικάνοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μόνο μια αμελητέα ποσότητα κοριτσιών χρησιμοποιεί περισσότερες λέξεις σε σχέση με αγόρια παρόμοιας ηλικίας. Η μικρή αυτή διαφορά φάνηκε μόνο σε συνομιλίες με τους γονείς τους και όχι σε συνομιλίες με φίλους τους. Ίσως, το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτό παρουσιάστηκε σε ηλικίες έως και 2,5 ετών, που σημαίνει ότι τα παιδιά αντανακλούν απλώς τις διάφορες ταχύτητες, οι οποίες τους βοηθούν στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων τους.

Έτσι, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των παιδιών, αλλά με τους ενήλικες τι γίνεται; Όταν ο Campbell Leaper, ο ψυχολόγος που βρήκε την μικρή αυτή διαφορά μεταξύ των μικρών παιδιών, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στην Σάντα Κρούζ, μετά-ανάλυση για το θέμα, βρήκε ότι οι άντρες μιλούν περισσότερο. Αλλά και πάλι η διαφορά ήταν μικρή. Ήταν επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι βρέθηκε μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των ομάδων που τους δόθηκαν θέματα προς συζήτηση απ'ότι στις μελέτες που έγιναν με βάση την καθημερινή ζωή. Αυτό ίσως υποδηλώνει ότι οι άντρες αισθάνονται πιο άνετα σε ασυνήθιστες καταστάσεις.

Οι καθημερινές συνομιλίες τις ζωής είναι πιο δύσκολο να μελετηθούν καθώς πρέπει οι συμμετέχοντες να καταγράφουν συνέχεια όλες τις συζητήσεις τους. Ο ψυχολόγος James Pennebaker του πανεπιστημίου τους Τέξας δημιούργησε μία συσκευή που καταγράφει 30 δευτερόλεπτα αποσπάσματα του ήχου κάθε 12,5 λεπτά. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science το 2007 παρουσιάστηκε ότι οι γυναίκες ,στις ΗΠΑ και το Μεξικό, 17 ώρες από την ώρα που θα ξυπνήσουν προφέρουν κατά μέσο όρο 16,215 λέξεις ενώ οι άντρες 15,669. Και πάλι μία αμελητέα διαφορά.

Φυσικά δεν είναι όλα τα ήδη των συνομιλιών ίδια. Ίσως αυτό που έχει σημασία είναι το ποίος τις ακούει. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Janet Holmes του πανεπιστημίου Victoria of Wellington, στην Νέα Ζηλανδία, έδειξε ότι οι άντρες κατά μέσο όρο έκαναν τα τρία τέταρτα των ερωτήσεων αν και αποτελούσαν μόνο τα δύο τρίτα του κοινού. Ακόμα και όταν το κοινό αποτελούνταν από των ίδιων αριθμό ανδρών και γυναικών οι άντρες συνέχισαν να κάνουν τα τρία τέταρτα των ερωτήσεων.

Όμως, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες μιλούν περισσότερο. Στην πραγματικότητα είναι μια από τις πολλές πτυχές της ζωής στην οποία αναμένουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι οι άντρες και οι γυναίκες έχουν περισσότερες ομοιότητες απ' ότι πιστεύουμε. 


http://www.skai.gr



Αναδημοσίευση από: http://antikleidi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου