Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Διάκριση για δύο Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών σε διαγωνισμό του ομίλου Bosch



Δύο Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Ιάσωνας Αθανασόγλου και ο Αλέξης Σολάνος, ανακηρύχθηκαν οι νικητές του φετινού διαγωνισμού Internet of Things(Ι.ο.Τ)-«XDK Ideation Jam» του ομίλου Bosch.



Oι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών, στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής τους εργασίας, κατασκεύασαν έναν αυτοματισμό για εργοστάσια, ο οποίος επιτρέπει αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής, χωρίς να επεμβαίνει πάνω στο αντικείμενο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους την περίπτωση ενός εργοστασίου παραγωγής λικέρ, όπου ο χρήστης μπορεί και αλλάζει την περιεκτικότητα της ζάχαρης στο μείγμα του λικέρ μέσω ενός λογισμικού εγκατεστημένου στον υπολογιστή ή το κινητό του, χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία.

Για τη δημιουργία αυτής της ευρεσιτεχνίας, η Βοsch Eλλάδας έκανε δωρεά στο Πανεπιστήμιο Πατρών το XDK kit, ενώ το ίδιο kit έχει διαθέσει και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. To XDK είναι ένα kit ανάπτυξης, αποτελούμενο από αισθητήρες, προγραμματιζόμενη μc, μπαταρία και επικοινωνία, μέσω bluetooth και ασύρματου τοπικού δικτύου (WLAN), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατασκευάσουν τάχιστα μία πρωτότυπη Ι.ο.Τ εφαρμογή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι Έλληνες φοιτητές προετοίμασαν μόλις σε πέντε εβδομάδες τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό «XDK Ideation Jam» της Bosch, αποδεικνύοντας το ταλέντο τους και την άρτια εφαρμογή της θεωρίας επάνω στο Ι.ο.Τ. Ο διαγωνισμός απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν λεκτικά την ιδέα τους, αλλά και να την απεικονίσουν, μέσω της δημιουργίας ενός YouTube video. Καθοριστικής σημασίας και η συμβολή του καθηγητή και επικεφαλής του τμήματος των Hλεκτρολόγων Μηχανικών, Κλεάνθη Θραμπουλίδη, ο οποίος έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες στο κομμάτι της έρευνας, δίνοντας τη δυνατότητα, αλλά και την παρότρυνση στους φοιτητές να εφαρμόζουν ό,τι έχουν διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο.  



Περισσότερα: εδώ
Αναδημοσίευση από: http://teleytaiothranio.blogspot.gr

Η φρυγανιά παχαίνει περισσότερο από το ψωμί;





"Κόψε το ψωμί και θα χάσεις βάρος" σου λένε από παντού. Κι όμως δεν είναι ανάγκη να πεις το ψωμί ψωμάκι για να διατηρήσεις την γραμμή σου!

"Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αυθαίρετα ή παρασυρμένοι από διαφόρων ειδών διατροφικές φήμες, χωρίς καμιά επιστημονική υπόσταση να αποκλείουν το ψωμί από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θεωρώντας το ένοχο για την προσθήκη περιττών κιλών" επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μιχάλης Μακρυλλός.

Η σωστή κατανάλωση ψωμιού δεν παχαίνει: 
Βάλτο καλά στο μυαλό σου. Δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν και τροφές που αδυνατίζουν. "Πρέπει να γίνει σαφές πως το ζήτημα της ρύθμισης του βάρους εξαρτάται αποκλειστικά από το συνολικό ημερήσιο θερμιδικό περιεχόμενο που προσλαμβάνει κανείς.Ένα σωστά καταρτισμένο διαιτολόγιο οφείλει να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, στηριζόμενο σε όλες τις ομάδες τροφίμων" εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μιχάλης Μακυλλός.
Μάλιστα, αν κινηθείς έξυπνα το αφράτο και πεντανόστιμο ψωμί θα σε βοηθήσει να μειώσεις το λίπος από τον οργανισμό σου. "Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ψωμί μειώνουν την απορρόφηση λίπους, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος" τονίζει ο κ. Μακρυλλός.

Μαύρο ή "λευκό" ψωμί;
Είναι λοιπόν στο χέρι σου να επιλέξεις το ψωμί εκείνο που αντί να σου προσθέσει θερμίδες -όπως λανθασμένα πιστεύεις - θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη διατροφή για να χάσεις κιλά. "Τα ψωμιά τα οποία παρασκευάζονται από άλευρα ολικής άλεσης, τα μαύρα ή ολικής άλεσης δηλαδή, είναι προτιμότερα από τα "λευκά" ψωμιά, τα οποία περιέχουν πολύ λιγότερες (διαιτητικές) φυτικές ίνες".

ΠΡΟΣΟΧΗ: "Το ψωμί σίκαλης δεν είναι προτιμότερο από το σταρένιο, αν δεν είναι ολικής άλεσης.

Ψωμιά vs φρυγανιές
Σε σχέση με τις φρυγανιές, το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους διότι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη (που περιέχουν οι φρυγανιές).
-100 γρ. φρυγανιές έχουν 341 θερμίδες ενώ το άσπρο ψωμί 269 και 243 το μαύρο. Δηλαδή έως και 100 θερμίδες λιγότερες.
Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι το ψωμί πρέπει να αντικαθίσταται από φρυγανιές στο διαιτολόγιο αδυνατίσματος. Όμως τελικά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η φρυγανιά απλά είναι "αφυδατωμένο ψωμί", όπως επίσης και ότι το ψωμί είναι προτιμότερο, αφού σε "χορταίνει" καλύτερα (με λιγότερες θερμίδες).
Διάλεξε λοιπόν από την μεγάλη ποικιλιά ψωμιών που θα βρεις σε κάθε φούρνο:
- Το κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο.
- Το ψωμί σίκαλης που γίνεται από μίγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης.
- Το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό) και
- Το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη και το καλαμπόκι.
Σημείωσε απλά πως οτιδήποτε είναι λιγότερο επεξεργασμένο είναι και πιο θρεπτικό, αλλά και πιο κατάλληλο για να μην προσλαμβάνεις παραπανήσιες θερμίδες.  



Αναδημοσίευση από: εδώ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Γνωρίστε τα "σχολεία χωρίς τσάντα"


Πάνω από 18.500 μαθητές φοιτούν πλέον στα "σχολεία χωρίς τσάντα", το πιο φιλόδοξο παιδαγωγικό πείραμα της Ιταλίας Με θρανία που αλλάζουν θέση, δασκάλους χωρίς έδρα και βιβλία, γραφική ύλη κοινή για όλους τους μαθητές και τα βιβλία να μένουν στην τάξη.  



Το φιλόδοξο πείραμα ξεκίνησε το 2002, στο πνεύμα της φημισμένης παιδαγωγού Μαρίας Μοντεσόρι. Δεκατέσσερα χρόνια μετά χιλιάδες ιταλοί μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο όχι μόνο χωρίς πρωινά βάρη αλλά και με τα θρανία εκεί να αλλάζουν θέσεις, ο δάσκαλος να μην έχει έδρα, τα μολύβια, οι ξύστρες, οι χάρακες και οι γόμες να είναι κοινά για όλους και τα πάντα να μένουν στην τάξη- από τα βιβλία και τα τετράδια έως τις κασετίνες.  

«Το φως, τα χρώματα, η διακόσμηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκπαίδευση δεν σημαίνει να φορτώνεις την πλάτη των παιδιών ή να τα κλείνεις σε άδειες αίθουσες. Η μάθηση είναι και πρέπει να είναι μία συλλογική διαδικασία χαράς και ψυχαγωγίας. Είναι κάτι που έχει υπογραμμιστεί από τους πιο γνωστούς παιδαγωγούς. Κι εμείς οι υπεύθυνοι του "σχολείου χωρίς τσάντα" προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτήν την αρχή στην πράξη», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica η Ντανιέλα Παμπαλόνι, διευθύντρια ενός «σχολείου χωρίς τσάντα» κοντά στην Πίζα.

Ο εμπνευστής της ιδέας είναι ο Μάρκο Όρσι. Ο ίδιος είχε γράψει στις αρχές του 2000 ένα δοκίμιο, με το οποίο πρότεινε τη δημιουργία ενός σχολείου που θα απάλλασσε τα παιδιά από τα βάρη της τσάντας για να τα εντάξει σε μία συλλογικότητα, όπου τα θρανία είναι κοινά, τα παιδιά βοηθούν το ένα το άλλο και η μάθηση δεν έρχεται από πάνω προς τα κάτω (αυτό συμβολίζει η απουσία της έδρας), ενώ καμιά φορά δεν υπάρχουν ούτε βιβλία, καθώς το εκπαιδευτικό υλικό παράγεται μέσα στην τάξη.  

Πίσω από αυτόν τον πρωτοποριακό τρόπο εκπαίδευσης βρίσκονται μεγάλοι θεωρητικοί της παιδαγωγικής σκέψης, όπως η Μαρία Μοντεσόρι και ο Σελεστέν Φρενέ, αλλά και ο Αμερικανός φιλόσοφος Τζον Ντιούι, καθώς και ο θεωρητικός της μη βίας Ντανίλο Ντόλτσι. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από ένα σχολείο της Φάουλια, ενός χωριού 3.000 κατοίκων στην Τοσκάνη και σήμερα έχει επεκταθεί σε εκατοντάδες σχολεία.


Από αυτό το θεωρητικό μείγμα προέκυψε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ένα παράδειγμα; Σε έναν μαθητή που δεν μπορεί να λύσει μία άσκηση στα μαθηματικά και κοιτάζει το τετράδιο του διπλανού του δεν γίνεται παρατήρηση, καθώς θεωρείται ότι δεν αντιγράφει, αλλά ότι μαθαίνει μέσω της μίμησης. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση «πατάει» στο τρίπτυχο «υπευθυνότητα - κοινότητα - αλληλεγγύη». Σε αυτό το πνεύμα, στις τάξεις δημιουργούνται «νησίδες», όπου οι μαθητές δουλεύουν συλλογικά, και μία «αγορά» όπου συζητούν, διαβάζουν, ανταλλάσσουν υλικό και πληροφορίες.   Όπως φαίνεται, το «σχολείο χωρίς τσάντα» δεν έχει κερδίσει μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αλλά και τους γονείς.  


Περισσότερα εδώ: http://www.lifo.gr/now/world/113847 
Αναδημοσίευση από: http://teleytaiothranio.blogspot.gr

Πες κάτι!



Πες κάτι.
Δύο, τρεις λέξεις μονάχα.
Ίσα που να βγαίνει νόημα.
Δεν χρειάζομαι προτάσεις.
Να καταλάβω μόνο.
Να ξέρω πως κατανοείς τα πάντα.
Αυτό. Τίποτα άλλο.
Απλά πες κάτι!

Γιάννης Πολίτης

Hello October!!!



Καλό και χαρούμενο μήνα σε όλους!!!

Πηγή εικόνας